Showing posts with label decrease of population. Show all posts
Showing posts with label decrease of population. Show all posts

Thursday, 17 May 2012

Ducks are disappearing from UK seas

WWT calls for international action
May 2012. Numbers of seven species of sea duck have dropped by up to 65% in Northern Europe in the last 15 years, including some that winter off the UK's coasts, particularly long-tailed duck and velvet scoter.



The mysterious nature of sea ducks and the challenges in monitoring their numbers have meant that the situation had gone largely unnoticed.
Moray Firth - Huge decline
The UK coast is one key area for sea ducks during winter. Counts at the Scottish estuary the Moray Firth show that in less than a decade velvet scoters have gone from several thousand to less than 100 and long-tailed ducks have plummeted ten-fold, to fewer than 1,000.
Similar declines were reported from the Baltic Sea at the end of 2011, strongly suggesting that these birds aren't just going elsewhere, they're disappearing. Whilst smaller species like Steller's eider have attracted concern since 2000, some of the more shocking recent declines have been among common and widespread populations like the common eider, which has halved since 1993, and the long-tailed duck, which has declined by over 65%.
The causes remain unknown, however, though the widespread nature of the declines has prompted concern that it is linked to environmental change across much of the arctic and sub-arctic regions where most of these species breed.

Some of the more shocking recent declines have been among common and widespread populations
like long-tailed duck, which has declined by over 65%.


Saturday, 12 May 2012

Gray Whale Population Up to 5 Times Larger Before Whaling, Study Finds


The population of eastern Pacific gray whales shows a huge dip at the same point that whaling increased in the early 20th century, a new analysis of acient whale genes shows.

Eastern Pacific gray whales are a subspecies of grey whale that lives in the Pacific Ocean, migrating from the Arctic to Mexico yearly. Their population is currently estimated to be around 20,000. They are up to 46 feet (14 meters) long and weigh up to 99,000 pounds (45,000 kilograms).

While scientists have known that commercial whaling decreased whale populations, the specifics of the population prior to whaling has been uncertain. To get a better understanding of the pre-whaling numbers for one subspecies of gray whale, the researchers used DNA samples from the bones of eastern Pacific gray whales that lived between 150 and 2,500 years ago and compared the results with the genomes of modern whales.

"In this case, we were able to look at pre-whaling specimens of gray whales, and found that the genetic data are consistent with a sharp and recent bottleneck — very likely the result of commercial whaling," study researcher Elizabeth Alter, of City University of New York, York College, said in a statement.

Related Posts with Thumbnails

ShareThis